MANIFEST PER UNA MAR SENSE PLÀSTIC

 

L’entorn natural de les Illes Balears és un dels patrimonis amb major valor ecològic i paisatgístic de l’arc mediterrani amb múltiples reconeixements internacionals com la declaració de Reserva de la Biosfera de l’illa de Menorca, la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Serra de Tramuntana, l’existència de la praderia de posidònia més important de l’estat espanyol o la diversitat d’ecosistemes i hàbitats mediterranis com salobrars i zones humides, àrees de muntanyes, barrancs i penya-segats on habiten nombroses espècies animals i vegetals, moltes d’elles endèmiques i en perill d’extinció.

 

La mar Mediterrània presenta avui una de les concentracions més altes de contaminació per plàstics del món. Els plàstics a la mar afecten a fauna de tots els nivells, des de balenes i grans peixos fins a musclos i altres invertebrats. Algunes espècies pateixen problemes digestius fins arribar a morir per acumulació dels plàstics a l’estomac i intestins, mentre altres, especialment les més petites i filtradores, són afectades per l’efecte tòxic d’alguns components dels plàstics (com el bisfenol A) i també per l’efecte agregador del plàstic sobre determinades partícules orgàniques i tòxiques, com els pesticides (DDT, PCB).

 

El 70% dels plàstics acaba al fons marí en front del 15% que n’arriba a les platges. Si tenim la sensació que les platges estan molt sovint brutes, és d’imaginar com estarà el fons marí. A més gran part dels residus es van degradant i disgregant com a microplàstics fins incorporar-se a la columna d’aigua i a la cadena tròfica. A molts indrets de les Illes, es poden exemplificar casos concrets d’aquesta situació que ocasiona un greu problema de degradació i contaminació a la mar.

 

Concretament, només pel que fa a plàstics, llaunes, brics i vidres, a les Balears, cada dia es perden i contaminen el nostre territori 1.000.000 d’envasos de begudes. Juntament amb l’impacte ambiental i paisatgístic d’aquests residus al nostre entorn marí i terrestre, la no recuperació d’aquests envasos suposa una pèrdua de recursos naturals i uns costos econòmics importants per a les administracions locals. La implantació d’instruments com els sistemes de retorn per a determinats productes i envasos s’han demostrat eficients arreu del món per evitar trobar envasos de begudes abandonats als carrers, a les platges, al fons marí o als camps i boscos.

 

A més aquests sistemes de retorn tenen altres beneficis com l’augment de la recuperació i reciclatge d’aquests elements, la reducció de la dependència de les importacions de materials, la generació i consolidació de llocs de treball, la reducció de l’abandonament de residus amb el conseqüent impacte al medi natural, i la mitigació del canvi climàtic i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

 

És per tot això que la futura aprovació de la primera llei balear de Residus i Sòls Contaminats esdevé una oportunitat única per a l’impuls i implantació de polítiques i mesures concretes de reducció, reutilització i millora del reciclatge a les nostres illes.

 

 

Davant d’aquesta situació, els adherits a aquest manifest demanem:

 

  • Que a la futura Llei de Residus i Sòls Contaminants s’incloguin mesures urgents per restringir i reduir la producció i l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús (bosses, envasos, botelles, càpsules de cafè, canyetes, tovalloletes…).

 

  • Que a la futura Llei de Residus s’inclogui la implantació dels sistemes de retorn d’envasos per a eliminar-ne el seu abandonament, per millorar els resultats de gestió augmentant els nivells de recollida selectiva i la qualitat del material recuperat, per facilitar la recuperació dels envasos reutilitzables, i contribuir d’aquesta manera a implantar una Economia Circular real i efectiva a les Balears.

 

  • Que les administracions competents uneixin esforços, actuant en tots els fronts possibles – prevenció, conscienciació i millora de processos de gestió -, abans que la degradació i contaminació per plàstics de la nostra mar sigui irreversible.

 

  • Que les empreses de distribució eliminin els envasos de plàstic innecessaris, proporcionin alternatives sostenibles a les persones consumidores i fomentin la venda a granel i els envasos retornables.
icon_coles
Adhereix-te al manifest

Si ets una entitat i et vols unir a la campanya fes clic aquí