Dia Mundial del Reciclatge: La població de l’Alcora demostra una vegada més el seu compromís pel medi ambient

17 maig 2017

En el Dia Mundial del Reciclatge, 75 xiquets i xiquetes de l’Alcora, al costat de Víctor García Tomàs, alcalde de l’Alcora i diputat a les Corts Valencianes, Samuel Famolir, regidor de medi ambient de l’Alcora, Joan Piquer, director general de Residus i Julià Àlvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient, han recorregut l’exposició ‘La més neta del Mediterrani’.

Amigos de la Tierra, GECEN, Greenpeace, Surfrider i Retorna, entre altres organitzacions, celebren el Dia Mundial del Reciclatge amb la seua exposició, “La més neta del Mediterrani”, a l’Alcora. Al voltant de 75 escolars, al costat de Víctor García Tomàs, alcalde de l’Alcora i Diputat a les Corts Valencianes, Samuel Falomir, regidor de Medi Ambient de l’Alcora, Joan Piquer, director de Residus, i Julià Àlvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient, han participat en la campanya de sensibilització que està recorrent les escoles de la Comunitat Valenciana per mostrar els problemes que comporta l’abandonament de residus i mostrar les solucions a l’abast de la ciutadania perquè la seua regió arribe a ser la més neta del Mediterrani.

“Hui, Dia Mundial del Reciclatge, la voluntat de millorar en les ràtios de reciclatge del País València no ha de quedar en paraules, sinó en accions i realitats. Retornar elsenvasos de begudes als comerços, amb un dipòsit econòmic associat, és una de les mesures que pensem implementar perquè sabem que ensajudarà a triplicar els percentatges de reciclatge d’aquest tipus de residus a la Comunitat “, ha assenyalat JuliàÀlvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient.

Per la seua banda, Víctor García Tomàs, alcalde de l’Alcora i Diputat a les Corts, ha destacat que “és indispensable sensibilitzar la població sobre la problemàtica de l’abandonament de residus i les seues solucions. A més, l’Alcoraés un lloc emblemàtic en la lluita per una regiómés neta, tal icom la població ha demostratamb la seua victòria contra la incineradora; seguirem demostrant-ho i recolzant les mesures necessàries per aconseguir-ho “.

Samuel Famolir, regidor de Medi Ambient de l’Alcora, ha volgutagrair a les organitzacions ecologistes “la posada en marxa d’una campanya com La més neta del Mediterrani, que reflecteix el veritable problema dels residus i l’impactenegatiu sobre les nostres platges, rius i espaisnaturals “.

Alodia Pérez, responsable de l’Àrea de Recursos Naturals i Residus de Amigos de la Tierra, ha demanat a la Generalitat Valenciana i als responsables polítics, en nom de les organitzacions ecologistes, “que continuen amb el seu compromís per assolir una gestió de residus que protegisca la salut de la ciutadania i del mediambient, amb mesures com el sistema de retornd’envasos “.

L’elecció del municipi no éscasualitat, sinó un reconeixement a la lluita d’aquesta població per una gestió de residuseficaç. Des de 2011 elshabitants de l’Alcora han demostrat la seuadeterminació contra una gestió de residus obsoleta basada en la incineració, i la seua aposta per models de gestióacords a l’actualitat. Els veïns i veïnes del municipi han sortit en repetides ocasions al carrer per evitar la construcció de la incineradora de Reyval, una lluita a favor de l’interès social i ambiental de la qual van sortir victoriosos.

Les organitzacions ecologistes han volgut compartir la seua exposició perquè una vegada més l’Alcora siga un dels altaveus de la majoria, que reclama solucions a la gestió de residus a la Comunitat Valenciana. Aquestes solucions són alternatives viables, implantades en altres països amb molt bons resultats, que mostren el camí per aconseguir la regió més neta del Mediterrani. Precisament l’exposició dóna a conéixer algunes d’aquestes mesures: que les llaunes i ampolles es venguen amb dipòsit i es retornen a la botiga, la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús i la promoció de bosses duradores, augmentar la sensibilització pel que fa al consum de bolquers i altres plàstics d’envasos, fomentant l’ús d’alternatives reutilitzables, entre altresmesures.