250 xiquets aprenen com aconseguir que la Comunitat Valenciana siga la regió més neta del Mediterrani

250 xiquets i xiquetes d’Algorfa i Cox, junt a José Manuel Penalva, diputat en les Corts Valencianes, Miguel Ángel Gambín, alcalde de Cox, Manuel Ros, alcalde de Algorfa, i Beatriz Nadal, regidora de Cox, han recorregut l’exposició ‘La més neta del Mediterrani’

Amigos de la Tierra, GECEN, Greenpeace, Surfrider i Retorna, entre altres organitzacions, porten la seua campanya, ‘La més neta del Mediterrani’ als municipis d’Algorfa i Cox, a la província d’Alacant. 250 escolars han assistit a l’exposició i han participat en les dinàmiques que les entitats estan organitzant a diferents escoles de la Comunitat Valenciana.

La campanya dóna a conèixer el problema de l’abandonament de residus i planteja solucions perquè la comunitat arribe a ser la més neta del Mediterrani.

En aquesta ocasió, la zona escollida ha estat especialment castigada per una gestió de residus negligent, esquitxada pel cas Brugal durant anys. amb aquest antecedent la contaminació per residus ha fet efecte en la població. Molt prop d’aquests municipis, a La Murada, es va conformar una llacuna de lixiviats de 115.000 litres a causa de la proliferació i manteniment de diversos abocadors il•legals. Aquests tòxics van contaminar les aigües i terres del voltant.

Les escombraries i una gestió inexistent de la mateixa han suscitat una polèmica a la població de la zona, que vol una gestió de residus responsable, d’acord amb les necessitats actuals.

És hora que la Comunitat Valenciana siga reconeguda per una gestió de residus eficaç, que tinga cura per la gent i el medi ambient, amb mesures com el sistema de retorn d’envasos. Aquestes solucions són alternatives viables, implantades en altres països amb molt bons resultats.

Precisament l’exposició dóna a conéixer algunes d’aquestes mesures: que les llaunes i botelles es venguen amb dipòsit i es retornen a la botiga, la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús i la promoció de bosses duradores, augmentar la sensibilització pel que fa al consum de bolquers i altres envasos de plàstics, fomentant l’ús d’alternatives reutilitzables, entre altres mesures.

“Aquesta campanya de sensibilització, ‘La més neta del Mediterrani’, és fonamental perquè ja durant la infància, les xiquetes i xiquets siguen conscients del greu problema dels residus abandonats “, ha afirmat Manuel Ros, alcalde d’Algorfa.

Per la seua banda, Miguel Ángel Gambín, alcalde de Cox, ha valorat molt positivament que els xiquets i xiquetes del seu municipi hagen conegut com cuidar millor del seu entorn amb xicotets gestos quotidians. “L’exposició és molt senzilla i als xiquets els ha encantat descobrir com protegir millor el medi ambient “, ha ressaltat.

També ha participat de la campanya a Cox Beatriz Nadal, regidora de Medi Ambient. “Vosaltres sou l’esperança perquè el nostre planeta tinga un futur prometedor i el deixem en millors condicions de com l’hem trobat “, els ha explicat als escolars.

Les organitzacions demanen a la Generalitat Valenciana i als responsables polítics que seguisquen donant suport a les mesures plantejades i arriben fins al final per protegir el dret de la ciutadania a un medi ambient net, situant a les persones en el centre de les polítiques.

Entre el 30 i el 50% dels residus que es troben abandonats a la regió són llaunes i botelles de vidre o plàstic, (A llauna i en ampolla). Per aquest motiu una de les principals propostes de les organitzacions ecologistes és retornar els envasos de beguda a les botigues, a través de la venda amb un dipòsit reemborsable, perquè no acaben abandonats en el nostre entorn i preservant així el nostre territori per a les següents generacions.